ActionAid Hellas – Κοινωνικό Πείραμα

Τι ζήτησε ο συνεργάτης

Η ελλιπής ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τα παραδοσιακά μέσα πολιτικής συμμετοχής των νέων σε τοπικό επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό ή και αποκλεισμό τους από τη λήψη αποφάσεων. Έτσι, στο πλαίσιο υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. Έργου BE-PART, η ActionAid Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Συντονιστής Έργου) και το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου-Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, πραγματοποίησε ένα κοινωνικό πείραμα με σκοπό να αναδείξει την αξία της συμμετοχής όλων των νέων στα κοινά, να θωρακίσει τη συμπεριληπτική ταυτότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εντείνει τη συνεργασία της με την Κοινωνία των Πολιτών για την πρόληψη και καταπολέμηση φαινομένων θεσμικού ρατσισμού και ξενοφοβίας. Aναλάβαμε την ιδέα και παραγωγή του κοινωνικού πειράματος που αποπτυπώθηκε σε ένα video διάρκειας περίπου 5 λεπτά.

Το concept

Για την υλοποίηση του πειράματος επιλέξαμε έξι νέες και νέους, άγνωστοι μεταξύ τους, μέλη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι στάθηκαν αμφίπλευρα πίσω από έναν τοίχο καλυμμένο με λέξεις που αντιστοιχούσαν σε ιδέες, συμπεριφορές και συναισθήματα (όπως αποδοχή, συμπερίληψη, φόβος, ανησυχία, απορία, δικαιοσύνη κ.α.). Όλοι τους άκουσαν ιστορίες αποκλεισμού, με πρωταγωνιστές συνομήλικούς τους και στη συνέχεια κλήθηκαν να αφαιρέσουν από τον τοίχο τις λέξεις εκείνες που εξέφραζαν τις ιδέες που είχαν σκεφτεί και τα συναισθήματα που είχαν νιώσει.

Πολλές από τις λέξεις που αφαιρέθηκαν και από τις δύο πλευρές του τοίχου ήταν οι ίδιες, με αποτέλεσμα οι νέες και οι νέοι να έρθουν αντιμέτωποι μεταξύ τους. Η πλειοψηφία αυτών αντέδρασε με αυθορμητισμό και συμπάθεια σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα, ενώ ανέδειξαν σε πραγματικό χρόνο την ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των νέων σε ζητήματα ενεργού και ισότιμης συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο και θεσμοθέτησης συμπεριληπτικών Δημοτικών Συμβουλίων Νέων.